Iedere vrouw komt in de overgang. Het is een biologisch proces met grote fysieke, emotionele en mentale veranderingen en kent vier fases: pre-menopauze, peri-menopauze, de menopauze en de post-menopauze. Het begint tussen de 40 en 50 jaar en klachten kunnen gemiddeld 5 tot 10 jaar duren. Op dit moment zijn plm. 1.9 mln vrouwen tussen 45-60 jaar.

Meer dan 80% heeft meer of mindere overgangsklachten.

 

Klachten

De soort klachten verschillen. Een selectie uit de meest voorkomende klachten zijn:

  • lichamelijk: opvliegers, slecht slapen, migraine, duizeligheid, stemmingswisselingen, transpiratie, veranderend libido, hartkloppingen, algemene vermoeidheid, osteoporose en gewichtstoename.
  • mentaal en emotioneel: zoals angst, boosheid, concentratieverlies, irritatie, onzekerheid, overbezorgd, somber, verdrietig, woedeaanvallen, vergeetachtigheid, doelloosheid en chaos.

Klachten leiden vaak tot burn-out of depressie, terwijl dat met de juiste kennis voorkomen had kunnen worden.

 

Gevolgen

De veranderingen in de hersenen hebben grote invloed op het welzijn, emotie, motivatie, genot en emotioneel geheugen. Dit kan leiden tot:

  • emotionele stress, verstoring zelfbeeld, onzekerheid, controleverlies, schaamte;
  • problemen in de (seksuele) relatie (kans op echtscheidingen is groot);
  • ziekteverzuim. De arbeidsparticipatie van vrouwen neemt toe. Plm. 1.6 mln. vrouwen (45-60 jaar) werken fulltime of in deeltijd. Het ziekteverzuim is hoger in vergelijking met mannen of andere leeftijdsgroepen. Met name in de zorg, onderwijs en overheid algemeen (plm. 5%). Onderzoek heeft uitgewezen, dat ziekteverzuim kan worden gerelateerd aan de overgang. Bovendien bevordert de toename van tijdelijke arbeidscontracten niet de ‘veilige’ werkomgeving voor vrouwen om over hun klachten te praten.

 

Na de overgang

De afname van vrouwelijke hormonen heeft een ongunstige werking op de gezondheid o.m. hart- en bloedvaten (doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen), de botkwaliteit, het brein en de spieren. Dit alles is van grote invloed op de kwaliteit van leven. Op dit moment zijn plm. 2,4 mln. vrouwen ouder dan 61 jaar.